Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 15:42 - Тежката музика / Част 1
Автор: vedra79sineva Категория: Други   
Прочетен: 2599 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2023 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 езотерично музикално есе

Част от информацията в есето не е научно доказана и изисква допълнително изследване.


Хипотеза: Тежката метал и твърдата рок музика не убиват невроните в човешкия мозък, а чистят от него мъртвите и неизлечимо болни неврони.

       Преди време японският изследовател Масару Емото нашумя със своето откритие, че "водата има памет". Според него, тя реагира на смисловото съдържание в нашата реч и не само. Емото откри, че водата реагира и на музиката, и на всичко, което ни заобикаля. В своите изследвания той обяснява, че ние хората съдържаме около 70% вода. А понеже тя има памет, реагира на заобикалящите я обстоятелства и среда. Това е полезно или вредно за нас, в зависимост от информацията, която поднасяме на животворната течност.       
    Докато експериментирал, Масару Емото поставил написани думи до вода. В зависимост от това дали думите са добродетелни или неприлични, водата в ледено агрегатно състояние е реагирала съответно с красиви кристали или фрагментарни и не добре оформени такива.     
     Давам пример с опита на Емото, в който той поставил пред водата словосъчетанието "любов и благодарност". Според него от тези 2 думи се образувал най-симетричния красив кристал. (фиг.1)
 
image
фигура 1

 
      По-интересното в опитите на японския учен е идеята му да провери как реагират водните кристали на различните жанрове музика. В неговата книга бестселър "Тайните на водата" (1), Масару Емото споделя: "В началото нямахме и идея, каква музика да използваме и при какви условия ще провеждаме експеримента. Но след доста лутания и грешки стигнахме до заключението, че вероятно най-добрият метод е най-простият - да се сложи бутилка с вода на масата между две тонколони и да я изложим на звука, при който човек нормално слуша музика... Резултатите ни поразиха. Пасторалната симфония на Бетовен с нейните светли и ясни тонове, създаде прекрасни, добре оформени кристали. 40-та симфония на Моцарт, изящна молитва към красотата, създаде кристали, които бяха нежни и елегантни... Въздействието на звуците на класическата музика върху водата доведе до добре оформени кристали с различни характеристики. Контрастен резултат се получи от водата, изложена на силната хевиметал музика, която в най-добрия случай, даваше фрагментирани и деформирани кристали. (1,с.7)        
     Действително и на мен от снимките на кристали, поместени в книгата "Тайните послания на водата", силно ми направи впечатление тази, на която е заснет кристал, образуван под влиянието на хевиметал музика с "гневни и вулгарни текстове". (фиг.2)  
image
фигура 2

       Лично аз, докато наблюдавах този "кристал" (фиг.2), останах с впечатление, че това не е точно кристал, а специфично ледено образувание. Обаче ми направи впечатление, че е завихрено във формата на водовъртеж. Освен това този водовъртеж представлява идеален кръг с център точка, а от периферията към центъра се усеща едно потъване на формата в дълбочина. И още само Бог знае дали това образувание не е с точност по Златното сечение на Фибоначи. А може би всички кристали на Емото са спазили Златното сечение.    
      Да не се отклоняваме от темата! Като цяло, в опита на Емото виждам, нагласата да се създаде една догма към тежката музика, че тя не е полезна за слушане, защото не може да създаде идеален кристал. Още има вероятност този учен в мнението си да е под влияние на хора, които са противници на тежката музика и смятат, че тя е вредна за мозъка, деструктивна, убиваща невроните в мозъка.     
      Лично аз съм на мнение, че този кристал е много различен от всички останали кристали и че Масару Емото е загубил много, като не го е изследвал повече, а го е игнорирал едва ли не като дефектен.       
      Не съм съгласна с Масару Емото и с всички противници на метала и рока. Предполагам, че този завихрен в кръг и дълбочина кристал (фиг.2) онагледява как чрез въртеливо движение на високи обороти в дълбочина тежката музика чисти човешкия мозък от натрупванията на умрели и нелечимо болни неврони. Няма как да докажа това мое твърдение и затова то остава в есето ми като хипотеза с призив, че някой друг в бъдеще ще има възможността да направи изследването докрай.                 Стихийността във вихъра на този воден кристал (фиг.2) може да се сравни с движенията с така нареченото "куфеене", което слушателите на хевиметала и хардрока извършват, докато слушат тази музика. То обаче не е измислено от тях.      Куфеенето е древна практика, която съм забелязала, че се употребява и в танцовете на бели денс. В тях танцьорките въртят в кръг главите си с разпуснати дълги коси. Според мен с тези движения танцьорките на бели денс предават на публиката някаква особена енергия.     
     В резултат на моята хипотеза стигам до извод, че тежката музика, подсилена с куфеене е мощен фактор за прочистване на мозъка на енергийно ниво. Все пак медицинската наука е доказала, че невроните не се самовъзпроизвеждат. Когато един неврон умре, той не се замества от друг новообразуван такъв. С изключение на мозъчните клетки, всички други клетки в човешкия организъм се обновяват.     
    За тежката музика е характерно, че тя се предпочита повече от мъжете, отколкото от жените. Има обяснение за това. Природата на мъжа е склонна към разрушение, конфликт, вражда, битка. А природата на жената е съзидателна, милосърдна, миротворна, любяща. Ето защо част от тази музика не само звучи деструктивно, но тя има гневни или неприлични текстове. Докато почитателите я слушат, те се разтоварват посредством нея от собствените си гняв и агресия, без да ги проявяват в реалния живот като насилие над някого. Пример за това са текстовете на скандалните пънк рокаджии Sex Pistols. В своята песен "Боже, пази кралицата" те пеят верни неща, които обаче скандализират обществото, защото разкриват дефектите на обществения ред и политика. Затова на тази група многократно ѝ е налагана цензура. (видео 1)

Превод на текста на песента "Боже пази кралицата":  
Боже пази кралицата , фашисткия режим. Те те направиха слабоумен, Една потенциална "H" бомба. Боже пази кралицата, тя не е човешко същество. Няма бъдеще, в мечтите на Англия. Не чут за това което искаш не чут за това от което имаш нужда. Няма бъдеще няма бъдеще няма бъдеще за тебе. Боже пази кралицата Означава много за нас , човече. Ние обичаме нашата кралица, която Бог пази. Боже пази кралицата щото туристите са пари. И нашата мутра,не е такава каквато е. Боже пази историята, боже пази своя откачен парад. О, господарю имай милост, всички престъпления са платени. Когато няма бъдеще как може да има грях? Ние сме цветята в кофата за боклук. Ние сме отровата в човешката ти машина. Ние сме бъдещето, твоето бъдеще! Боже пази кралицата Означава много за нас, човече. Ние обичаме нашата кралица, която Бог пази. Боже пази кралицата Означава много за нас, човече. Няма бъдеще в мечтите на Англия. Няма бъдеще,няма бъдеще няма бъдеще за теб. Няма бъдеще,няма бъдеще няма бъдеще за мен. Няма бъдеще,няма бъдеще няма бъдеще за теб. Няма бъдеще , няма бъдеще за теб!            

    Друг пример е творчеството на хевиметал бандата Iron Maiden. Тяхното емблематично парче "Александър Велики" е епично произведение, в което на фона на тежката музика се изпява исторически текст, който описва живота и героизма на Александър Велики. Ето как тази песен има дори образователен ефект за слушателите. (видео 2)

Превод на песента "Александър Велики":
    Моят син реши да потърси друго кралство, за което получи моята благословия ( Кралят на Македония Филип В. С. ) Далече на изток, като част от древна Елада се намирала древна страна наречена Македония.. На Филип Македонски му се родил син, и неговото легендарно име бе Александър. На 19-годишна възраст стана той македонски крал а се бе заклел да завладее Мала Азия . При Егейско море през 334 В .С . той бе разгромил напълно персийските армии Александър Велики, неговото име навява страх в сърцата на враговете. Александър Велики, се превърна в легенда между смъртните Крал Дариус III Той побеждаваше бягащите в Персия Скитите бягат към река Ефрат. И египтяните избягаха от македонският крал, а той основа град и го нарече Александрия. При река Тигър той срещна крал Дариус III И го срази отново в битката при Арбела. Прониквайки във Вавилон И в Сула той намери съкровища. Завзе Персеплис столицата на Персия. Александър Велики, неговото име навява страх в сърцата на враговете. Александър Велики, се превърна в легенда между смъртните Фригийският крал впрегна колесницата и тръгна към границата, а Александър разсече Гордиевият възел. А легендата гласи, че който го развърже, той ще бъде господар Азия. В Хелонизъм той разпространи страх и разпуснатост , македонската култура бе с друго направление. Александър Велики , марширувай ,сражавай се , той павира пътя на християнската вяра . Напредвайки,Напредвайки Битката изтощава сражаващите се страни . Армиите на Александър фланга до фланга , не желаят да го последват в Индия , уморени от битките ,раните и славата ... Александър Велики, неговото име навява страх в сърцата на враговете. Александър Велики, се превърна в легенда между смъртните.            

    Българската хевиметал банда Ахат също има принос с гневен бунт срещу недостатъците в деградиралия обществен строй. Пример за това е текстът на песента "Черната овца" на фона на тежка музика. (видео 3)

     Последният пример, който давам за агресия в тежката музика е рок парчето "Ха-ха" на Милена Славова. На фона на провокативен, недоволстващ, груб текст, и иронизираща музика тя също заклеймява упадъка на социалния строй днес. (видео 4)

   Предполагам, че чрез музикалните примери, които дадох, съм успяла да убедя моите читатели, че агресивността и разрушителността в хеви метала и хард рока водят до "изливане" навън на деструктивната енергия. Това се случва на купони, посещаване на концерти, пого танци или куфеене. Те помагат и са лек за слушателите на тежката музика; да изкарат своята отрицателна енергия докато слушат тази музика, без агресия, гняв и разрушително поведение в реалния обществен живот.         Оставам с впечатление,че кристалът, образуван от тежката музика на Масару Емото нито е фрагментарен, нито е деформиран. Той просто отразява това, което всички "чуваме" посредством тази музика. Проблемът не е нито в музиката, нито в кристала. Той е във все по-силно пропадащото общество.  

Използвани източници:

1. Емото, М., "Тайните послания на водата", изд. Аливго, С. 2006 image
        
2. Видеоклиповете са от сайт YouTube в Интернет.
3. Фигури 1 и 2 са от книгата "Тайните послания на водата".
4. Преводите на текстовете на песните са от Интернет. 
 










Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vedra79sineva
Категория: Други
Прочетен: 244741
Постинги: 258
Коментари: 51
Гласове: 500
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930