Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Авторски творби от категории: окултизъм, изкуство, философия, езотерика, религия, история
Автор: vedra79sineva Категория: Други
Прочетен: 237657 Постинги: 256 Коментари: 51
Постинги в блога от Септември, 2017 г.
2 3  >  >>
30.09.2017 08:58 - Любимото лице
 (На Обичта ми)

Обичан лик изплува всяка нощ като икона в небесата,
заключена във мекия харман на лунния овал.
Чертите ѝ не се топят от отпечатъка на времената,
а все по-ярко набраздяват шепота на паметта ми.

Едно момче със хубост рядка
смущава и краде неспирно от съня ми.
Загарът на лицето му е слънчев,
очите му са ширнали загадките на морската магия,
а дългите коси се диплят на къдрици
и мракът в тъмнината им обрамчва
мъжественост във правилни черти излята.

Това момче с години чаках да ми се усмихне
на множество безсънни нощи в тишината.
Тайно се разплаквах с обич безнадеждна и обезверена,
защото любимото лице го носи ледено сърце
и никога не ще престане да е чуждо вместо мое.
Категория: Поезия
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 01.07.2021 21:37
29.09.2017 14:26 - Оферта от ада
Дяволът рогат

иска да ми е събрат

и душа ми този враг

да обязди в своя впряг.

Обещава ми прохлада в ада,

със фанфари там да ме възпява

и уроци по морал да ми предава.

Извинете, таз оферта е фалшива!

Дяволско изчадие ли стана –

знам, ще бъда люта рана.

Истината предпочитам да обичам,

в Господ Бог сърцето си да вричам. 
Категория: Поезия
Прочетен: 340 Коментари: 0 Гласове: 1
28.09.2017 13:07 - Сърце на показ
Не устоя сърцето ми и поболя се
от хорската злоба.
Тя се разстла над мен като тежка мъгла
и премаза духа ми до болка.
Умори се същността ми да се доказва
пред наглед не тъй дребни душици
на хора, които се зъбят фалшиво,
забравили да се усмихват красиво.
Как да нарека нормално сега,
че не ме правят щастлива материални неща;
та нали тежест имат в света
ланеца златен и портфейла с парите?!
Как да кажа, че съм нормална,
щом в най-силната ми скръб,
докато плача - се радвам, че не аз,
а друг е щастлив и обичан?!
До безпределен егоизъм,
как винаги за себе си само да мисля,
щом ми е трудно да се утеша,
ако и другите, като мен,
не носят в сърцата си
поне една широко скроена усмивка?!
Затова са ми ценни приятелите
и всичките до един се усмихват.
Не търгувам душата си с мрачни предатели,
не им продавам усмивки.
Вечно търся поводи за веселие -
от това боледувам,
не спирам да съм весела -
с това се лекувам.
Умея да нося най-голямото богатство -
обичам без да преставам.
Мога да изпитвам най-голямото щастие -
обичам да живея без да се предавам.
Имам най-щурите добри приятели,
а всичките намръщени предатели -
първа преди тях ги предавам.
Категория: Поезия
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове: 1
Най-добрата религия – природата,

най-добрият храм – планинският връх,

най-добрият учител - Бог,

най-добрата молитва се казва със сърцето.

Тогава всички хора са братя и различия няма. 
Категория: Поезия
Прочетен: 1037 Коментари: 2 Гласове: 2
26.09.2017 08:44 - Нещо човешко
Ако теб целуне пеперуда,
дали ще разцъфнеш като цвете?
Ще поникнат ли у тебе нежности,
потопени в облачната пухкавост?

Ако с лъч от твоя поглед
ти докоснеш волността на птица,
дали в полета ѝ твоите мечти ще пърхат?
Ще се реят ли с тях твои ласки,
топлина приели в слънчевите багри?

В миг ако поискаш пламенно
да прегърнеш цялата планета –
гледай да ти стигне мястото в сърцето,
за да побереш обичане така огромно;
да погалиш всяка твар, тревичка
и да бликне красота в очите ти!

И тогава ангел ще те приласкае,
за да ти прошепне с праведна усмивка:
"В теб живее Обичта от Бога,
затова душата ти е толкова човечна."
 
Категория: Поезия
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове: 1
 Общодостъпна е идеята, че формата на класическата дървена цигулка следва формата на женското тяло. Подробно разгледана тази идея засяга виждането, че овалната форма на инструмента съответства на закръглената форма на бюста в горната част и ханша в долната част при жената. Стеснението между двата овала на цигулката кореспондира на тънката и крехка женска талия. Тази представа е публично наложена и позната на цялото общество.
Честа практика на тайното знание, обаче е то да показва истината пред очите ни, но нашият разум да не е в състояние да я обработи, за да я доловим със сетивата си. По този начин се скрива съществена познавателна информация, за която масовото съзнание не е готово. Казано накратко обикновените хора биха се шокирали, ако им се разкрият всички тайнства на духовното познание. Причината е, че средностатистическият човек не би разбрал специфично познание, изискващо разширяване на мирогледа, разкрепостяване на съзнанието, преодоляване на битуващи стереотипи и предубеждения.
Примери за това има много. Ето един от тях: масите знаят, че кръвта на аристократите се нарича "синя" само метафорично, с цел да се изрази, че те се отличават от обикновените хора и са отделна обществена прослойка. Но на обикновените хора не се обяснява защо аристокрацията е различна и затворена за простолюдието в своето обкръжение. Народът не се и замисля защо е така. А властелините на света разчитат точно на това - че масите не са научени да мислят и виждат. Те умеят единствено да заучават наготово информацията, която им се предлага. Затова единици знаят, че синята кръв действително съществува и притежава синкаво-виолетов оттенък, заради голямото количество естествен цинк, който тя съдържа. Една от причините аристократите да са различни от нас е качеството на кръвта им, което се крие от народа.
Този пример малко ни отклонява от съществената тема. Но аз счетох за необходимо да го споделя, за да покажа, че във всяко познание винаги има двойнственост: едно общодостъпно твърдение и второ, което допълва първото или се различава от него. Второто твърдение е достъпно само за просветени. Ако непросветен се докосне до него, обикновено го подминава с недоверие, защото съзнанието му не е готово да го приеме.
Въпреки това в множество случаи, обикновени хора сами откриват прикрити или завоалирани истини. Такива хора сами са успели да постигнат по-високо ниво на просветление, развили са у себе си разсъдливост и наблюдателност. Тайното познание си има характерно свойство: то се открива само на напредничави умове и прозрели души, доколкото са в готовност да го асимилират.
Подобен е случаят с вторичното схващане относно формата на цигулката. То е достъпно само за просветени умове. Интересно е, че вторичното схващане не противоречи на първичното схващане, а го допълва и обогатява. Също втората част от това познание не отрича идеята, че формата на инструмента следва тази на жената. Обаче ако трябва да визуализираме знанието, то изглежда по следния начин: (виж последователно схеми 1 и 2 в приложения накрая)
Питам се колко обикновени умове биха се досетили да разделят цигулката по дължина на 2 еднакви симетрични части и да ги наложат една до друга откъм гърбовете. На мен това винаги ми е убягвало. Но го видях в картина... на българската художничка Мария Илиева. (виж „Картина на М. Илиева” в приложения). След като видях това изображение, аз бях значително улеснена, за да открия и проумея скритото символично значение на цигулката. Разбира се, беше ми нужно малко въображение и креативно мислене. Звучи стряскащо, но формата, която се получава, следва тази на женските гениталии. (схема 2) А защо не? Те са символ на плодородие. Допускам, че уголемяването в кръглата част е разширението, което жените получават като разкритие при раждане. Тази особеност допълнително акцентира идеята за плодородие. То от своя страна е символ на непрекъснато обновление в природата, на непреривния живот. Процесът на раждане с появата на нов живот е най-ценен и свещен за човечеството. S-образните линии от двете страни в разполовената цигулка вероятно маркират разположението на яйчниците при жената. Сигурно са загатнати, защото са основен орган у жената, чрез който се случва чудото на майчинството.
По-рано винаги съм се чудила какви са тези ъгловати образувания по цигулките? (схема 3) С какво допринасят те за съвършения звук? Е, вероятно са значими за благозвучието. :) Но чрез тази картина успях да си изясня, че те също допринасят за визуалната символика, скрита в инструмента.
В тайното знание темата за плодородието е основоположна, тъй като всички добродетели и качества в човека произтичат след като той се появи в света. Затова познанието твърди, че "всичко е в жената". Във философията и изкуството основните идеи за добро, етика, естетика, красота също са част от женското начало и интелигентност. Казано накратко, силният мъжки разум или геният се вдъхновява, възпява и твори в името на всичко, което е заложено в женствеността.
Да разгледаме по-детайлно картината на художничката Мария Илиева. Идеята за плодородие, фино е намекната от мравка, която носи тиквена семка. Тиквени семки се виждат и в "тялото" на цигулката.
На картината се съдържа още информация относно Вселенските закони, с които си е служил и Учителя Беинса Дуно (със светско име Петър Дънов), когато е изнасял своите беседи. По-конкретно: една цигулка, която е разполовена на две съответства на разполовяването на единицата на две. Според окултните закони числото 2 отговаря на женското начало, а числото 1 - на мъжкото начало. Следователно двете половини на инструмента съответстват количествено на числото 2. Числото 2 обозначава жената, която следва мъжа и е част от него - числото 1.
Според мен символите в изящната овална форма на цигулката, нейното нежно и меко звучене съответстват на изяществото и закръглеността на женската фигура, на нежния и мек женски глас. Този инструмент изцяло е посветен на всичко красиво и деликатно, с което се отличава женствеността. Логично е музикален инструмент да крие в себе си подобна символика. Та нали почти всички форми главно в архитектурата, а понякога и в останалите жанрове на изкуството символизират плодородие или зачатие като наподобяват женски и мъжки форми и гениталии. Човек наподобява или имитира постиженията на Майката Природа във всичко, което сам изобретява и твори. (Виж и сравни снимка 1 и схема 4 в приложението.)
Очевидно е, че тайните символи, скрити в цигулката са сакрални. Те са част от свещената женственост и разкриват нейни качества. Тази характерна особеност превръща класическата дървена цигулка в свещен музикален инструмент, а свиренето на него - в свещенодействие. (схема 5) Затова информацията, изложена в настоящата творба би трябвало да ни обогатява и вдъхновява, без да подбужда у нас изкуствено вменени предразсъдъци.
Нека не забравяме, че нашият учител Беинса Дуно е свирил и композирал своята окултна музика на дървена класическа цигулка.
Приживе Учителят е твърдял, че единственият светски музикант, който е успял да постигне окултно музициране, благодарение техниката на своите пръсти, е Николо Паганини: 

КАПРИЗ N24, МУЗ. НИКОЛО ПАГАНИНИ:
https://www.youtube.com/watch?v=DcErujuGMy4

Любопитен факт за Учителя Дънов е, че единственото имущество, притежавано от него приживе са костюмът, който е носил и неговата цигулка.

ЕСЕННИ БАГРИ, МУЗ. УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ:
https://www.youtube.com/watch?v=5bLZSwE1jQU

УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ЗА ЖЕНАТА:
https://www.youtube.com/watch?v=0Lh6qgQ4N1k


ПРИЛОЖЕНИЯ:


Схема 1

image



Схема 2

image



Картина на Мария Илиева:

image



Схема 3

image



Снимка 1

image



Символи на свещената женственост в храмовата архитектура, схема 4:

image







Резониращият звук в кухината на цигулката, следващ закономерностите на Питагоровата теорема, схема 5:

image










Категория: Изкуство
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.05.2021 03:42
декоративно пано
апликация, авторска техника
изцяло ръчна изработка

image

image

image

image

image

image

image

Категория: Изкуство
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.09.2017 17:15
23.09.2017 10:09 - Валентинка
Сватбена картичка / Картичка за годишнина от сватба / Картичка за влюбени / Картичка за Св. Валентин
Цветята са изработени от хартиени салфетки.
апликация, авторска техника
изцяло ръчна изработка


image

image

image

image

image

image



Категория: Изкуство
Прочетен: 1668 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.09.2017 10:24
3D апликация, авторска техника
изцяло ръчна изработка

image

image
Категория: Изкуство
Прочетен: 3246 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 22.09.2017 16:41
22.09.2017 16:34 - За нас
Думи, думи прелитат в ума ми.
Тихо, тихо жужи любовта ми.
Искам пак да те срещна в съня си.

Да призная как ласкаво галиш,
не насън, а наяве как палиш.
И в безумен копнеж по звездите
ний щастливи да литнем с мечтите.

Думи, думи и нежни парфюми
в мене веят, разлистват духа ми.
Аз разказвам за нас помежду ни.

Ти до мене, до тебе съм аз.
Малка люлка люлей ни в захлас.
Люли, люли... За нас помежду ни
думи, думи прелитат в ума ми. 
Категория: Поезия
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове: 0
20.09.2017 12:15 - Грешник
Тъмен облак виси над сърцето в премала,
мъка и смрад сковават душа бяла.
Стон и викове остро се изтръгват в небето –
черни вопли люлее у мен битието.
Жално ближе сълзите грешен огън от ада;
те са кървави – стичат се в скръбна нега.

На тъгата лицето се е вкопчило в мене,
отразява във тление всяка дребна надежда.
Вее вятър в духа ми и разпалва пожари
на смущение, гняв, ядове омразни.

Ален повей гъвкаво в струни изпъва
на сърцето погрешките тайни;
той ги мъчи, разпъва и жари –
да признаят всеки грях и разпътство.

Светкавици, мълнии бодат тъмнината,
и болят ме страдания, а търпение от мен се очаква.
Да се моля за прошка е престъпно желание,
щом не сещам се даже за миг разкаяние.
По-добре да потъна в глуха бездна от ада –
всеки грях да потъпча и разпъна на клада!

 
Категория: Поезия
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове: 3
19.09.2017 12:44 - Меланхолично
Свивам в шепите магия звездна
и зареждам с нея тегобата дневна.
Нося си една сълза в сърцето,
не ѝ позволявам да изстине;

в тежък час и трудност жежка
тя да се излива на лицето ми –
мъка с перлен блясък му отива.

Бликат влагата и трепетът в очите ми,
в мокрото блестят звезди, аз ги проливам.
В името на скръб, и орис, и надежда
лея сълзи, сила в тях намирам.

Летен бриз в сърцето ми шепти
и от него бързо съхне всяка мъка.
Дъжд нетраен капе в мигове,
натежава кратко в клепки неизстинали.

Чакат ли ме още много залези –
тук с душата ми да се топят на хоризонта?
Светлина дали ще блика в дните цветни
да облива с обич моите зеници?

Нека тъмнината на нощта не угаси
вечната безбрежност на мечтите ми! 
Категория: Поезия
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: vedra79sineva
Категория: Други
Прочетен: 237657
Постинги: 256
Коментари: 51
Гласове: 498
Календар
«  Септември, 2017  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930