Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2017 11:35 - Тайното знание и свещеността във формата на класическата цигулка
Автор: vedra79sineva Категория: Изкуство   
Прочетен: 168 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2017 12:55


 Общодостъпна е идеята, че формата на класическата дървена цигулка следва формата на женското тяло. Подробно разгледана тази идея засяга виждането, че овалната форма на инструмента съответства на закръглената форма на бюста в горната част и ханша в долната част при жената. Стеснението между двата овала на цигулката кореспондира на тънката и крехка женска талия. Тази представа е публично наложена и позната на цялото общество.
Честа практика на тайното знание, обаче е то да показва истината пред очите ни, но нашият разум да не е в състояние да я обработи, за да я доловим със сетивата си. По този начин се скрива съществена познавателна информация, за която масовото съзнание не е готово. Казано накратко обикновените хора биха се шокирали, ако им се разкрият всички тайнства на духовното познание. Причината е, че средностатистическият човек не би разбрал специфично познание, изискващо разширяване на мирогледа, разкрепостяване на съзнанието, преодоляване на битуващи стереотипи и предубеждения.
Примери за това има много. Ето един от тях: масите знаят, че кръвта на аристократите се нарича "синя" само метафорично, с цел да се изрази, че те се отличават от обикновените хора и са отделна обществена прослойка. Но на обикновените хора не се обяснява защо аристокрацията е различна и затворена за простолюдието в своето обкръжение. Народът не се и замисля защо е така. А властелините на света разчитат точно на това - че масите не са научени да мислят и виждат. Те умеят единствено да заучават наготово информацията, която им се предлага. Затова единици знаят, че синята кръв действително съществува и притежава синкаво-виолетов оттенък, заради голямото количество естествен цинк, който тя съдържа. Една от причините аристократите да са различни от нас е качеството на кръвта им, което се крие от народа.
Този пример малко ни отклонява от съществената тема. Но аз счетох за необходимо да го споделя, за да покажа, че във всяко познание винаги има двойнственост: едно общодостъпно твърдение и второ, което допълва първото или се различава от него. Второто твърдение е достъпно само за просветени. Ако непросветен се докосне до него, обикновено го подминава с недоверие, защото съзнанието му не е готово да го приеме.
Въпреки това в множество случаи, обикновени хора сами откриват прикрити или завоалирани истини. Такива хора сами са успели да постигнат по-високо ниво на просветление, развили са у себе си разсъдливост и наблюдателност. Тайното познание си има характерно свойство: то се открива само на напредничави умове и прозрели души, доколкото са в готовност да го асимилират.
Подобен е случаят с вторичното схващане относно формата на цигулката. То е достъпно само за просветени умове. Интересно е, че вторичното схващане не противоречи на първичното схващане, а го допълва и обогатява. Също втората част от това познание не отрича идеята, че формата на инструмента следва тази на жената. Обаче ако трябва да визуализираме знанието, то изглежда по следния начин: (виж последователно схеми 1 и 2 в приложения накрая)
Питам се колко обикновени умове биха се досетили да разделят цигулката по дължина на 2 еднакви симетрични части и да ги наложат една до друга откъм гърбовете. На мен това винаги ми е убягвало. Но го видях в картина... на българската художничка Мария Илиева. (виж „Картина на М. Илиева” в приложения). След като видях това изображение, аз бях значително улеснена, за да открия и проумея скритото символично значение на цигулката. Разбира се, беше ми нужно малко въображение и креативно мислене. Звучи стряскащо, но формата, която се получава, следва тази на женските гениталии. (схема 2) А защо не? Те са символ на плодородие. Допускам, че уголемяването в кръглата част е разширението, което жените получават като разкритие при раждане. Тази особеност допълнително акцентира идеята за плодородие. То от своя страна е символ на непрекъснато обновление в природата, на непреривния живот. Процесът на раждане с появата на нов живот е най-ценен и свещен за човечеството. S-образните линии от двете страни в разполовената цигулка вероятно маркират разположението на яйчниците при жената. Сигурно са загатнати, защото са основен орган у жената, чрез който се случва чудото на майчинството.
По-рано винаги съм се чудила какви са тези ъгловати образувания по цигулките? (схема 3) С какво допринасят те за съвършения звук? Е, вероятно са значими за благозвучието. :) Но чрез тази картина успях да си изясня, че те също допринасят за визуалната символика, скрита в инструмента.
В тайното знание темата за плодородието е основоположна, тъй като всички добродетели и качества в човека произтичат след като той се появи в света. Затова познанието твърди, че "всичко е в жената". Във философията и изкуството основните идеи за добро, етика, естетика, красота също са част от женското начало и интелигентност. Казано накратко, силният мъжки разум или геният се вдъхновява, възпява и твори в името на всичко, което е заложено в женствеността.
Да разгледаме по-детайлно картината на художничката Мария Илиева. Идеята за плодородие, фино е намекната от мравка, която носи тиквена семка. Тиквени семки се виждат и в "тялото" на цигулката.
На картината се съдържа още информация относно Вселенските закони, с които си е служил и Учителя Беинса Дуно (със светско име Петър Дънов), когато е изнасял своите беседи. По-конкретно: една цигулка, която е разполовена на две съответства на разполовяването на единицата на две. Според окултните закони числото 2 отговаря на женското начало, а числото 1 - на мъжкото начало. Следователно двете половини на инструмента съответстват количествено на числото 2. Числото 2 обозначава жената, която следва мъжа и е част от него - числото 1.
Според мен символите в изящната овална форма на цигулката, нейното нежно и меко звучене съответстват на изяществото и закръглеността на женската фигура, на нежния и мек женски глас. Този инструмент изцяло е посветен на всичко красиво и деликатно, с което се отличава женствеността. Логично е музикален инструмент да крие в себе си подобна символика. Та нали почти всички форми главно в архитектурата, а понякога и в останалите жанрове на изкуството символизират плодородие или зачатие като наподобяват женски и мъжки форми и гениталии. Човек наподобява или имитира постиженията на Майката Природа във всичко, което сам изобретява и твори. (Виж и сравни снимка 1 и схема 4 в приложението.)
Очевидно е, че тайните символи, скрити в цигулката са сакрални. Те са част от свещената женственост и разкриват нейни качества. Тази характерна особеност превръща класическата дървена цигулка в свещен музикален инструмент, а свиренето на него - в свещенодействие. (схема 5) Затова информацията, изложена в настоящата творба би трябвало да ни обогатява и вдъхновява, без да подбужда у нас изкуствено вменени предразсъдъци.
Нека не забравяме, че нашият учител Беинса Дуно е свирил и композирал своята окултна музика на дървена класическа цигулка.
Приживе Учителят е твърдял, че единственият светски музикант, който е успял да постигне окултно музициране, благодарение техниката на своите пръсти, е Николо Паганини: 

КАПРИЗ N24, МУЗ. НИКОЛО ПАГАНИНИ:
https://www.youtube.com/watch?v=DcErujuGMy4

Любопитен факт за Учителя Дънов е, че единственото имущество, притежавано от него приживе са костюмът, който е носил и неговата цигулка.

ЕСЕННИ БАГРИ, МУЗ. УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ:
https://www.youtube.com/watch?v=5bLZSwE1jQU

УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ЗА ЖЕНАТА:
https://www.youtube.com/watch?v=0Lh6qgQ4N1k


ПРИЛОЖЕНИЯ:


Схема 1

imageСхема 2

imageКартина на Мария Илиева:

imageСхема 3

imageСнимка 1

imageСимволи на свещената женственост в храмовата архитектура, схема 4:

imageРезониращият звук в кухината на цигулката, следващ закономерностите на Питагоровата теорема, схема 5:

image

Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vedra79sineva
Категория: Изкуство
Прочетен: 31961
Постинги: 144
Коментари: 30
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31